Kontroller mængden af co2 i et rum med en co2 måling

0
198

Hvad er en co2 måling?

En co2 måling udføres af en transmitter vis formål er at bestemme mængden af co2 i et lokale. Der er nemlig en grænse for, hvor meget co2 der må være i en bolig for at den lever op til kriterierne. Derfor er det oplagt at undersøge mængden af co2 med en co2 måling. Koncentrationen af co2 er en indikation for, om et rum er tilstrækkeligt ventileret. Mængden af co2 i luften måles i enheden ppm, som er en forkortelsen for parts per million. Den typiske koncentration af co2 udendørs er 380 ppm, hvilket vil sige, at ud af en million molekyler er 380 af dem CO2-molekyler. I dag kræver det ikke meget at bestemme co2 værdien i et rum. Der findes nemlig efterhånden et stort antal kuliltealarmer og klimamålere til co2 måling.

Så meget co2 må der være i dit hjem

Undersøgelser har vist, at indeklimaet har utrolig stor indflydelse på arbejdsmiljøet. Et for højt co2 indhold kan have en negativ påvirkning på mennesker eksempelvis i form af et nedsat koncentrationsniveau og højere risiko for hovedpine. Derfor er det yderst vigtigt at have den korrekte mængde af co2 i et lokale. Bygningsreglementets minimumskrav til rum svarer til ca. 1200 ppm, hvor Arbejdstilsynet anbefaler en øvre værdi på 1000 ppm, som er svarende til 0,1%. Der er ikke lovpligtigt at kontakte arbejdstilsynet, hvis denne grænseværdi overskrides. Man bør dog være opmærksom på at finde en løsning på at nedbringe værdien, hvis den overskrides. For høje mængder af co2 i et rum kan nemlig have mange uheldige bivirkninger som eksempelvis større risiko for sygdomssmitte, ubehagelige temperaturforhold samt generel døsighed og træthed. Derfor er det vigtigt at nedbringe niveauet, så dette ikke er tilfældet.

 Undersøgelser viser følgende ved et ordentligt indeklima

  • Mennesker arbejder bedre
  • Indlæringsniveauet er højere
  • Koncentrationen er nemmere
  • Produktiviteten er langt større, CO2 niveauet har derfor stor indflydelse på indeklimaet.

Hvordan nedbringes mængden af co2 i et rum?

Co2 indholdet under en co2 måling kan nedbringes og forbedres på flere forskellige måder. Disse metoder kan anvendes enten alene eller i kombination. Den første og meget almene metode er en hyppigere manuel udluftning i lokalet, hvor det om vinteren kun anbefales en kortvarig udluftning med vinduet på fuldt gab. Om sommeren kan man lade vinduet stå permanent på klem. Derudover kan man også anbringe printere og kopimaskiner i separate rum med ventilation. Sidst men ikke mindst kan man tjekke, at der ikke er brugt byggemateriale, der kan afgive sundhedsskadelige dampe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here