Købemani er en afhængighed ikke et tabu

0
37
købemani kan være svært at komme af med igen

Der er mange mennesker der lider af købemani. Det er et tabu at snakke om men det er vigtigt at vi siger det højt, og for løst problemerne, da det kan fører til store problemer både i økonomien, og i sine forhold og relationer. Det er ikke patientens skyld, men det kræver forpligtelser og kampånd at bekæmpe det igen. Læs mere om købemani nedenunder.

Hvad er købemani?

Købemani ligger som i ordet i at man har en afhængighed for at købe ting. Det kan være mange ting man har afhængighed for at købe. Mest naturligt er det dog at det for piger især er tøj og den måde shopping de føler sig afhængige af. Det er den gode følelse af et par nye sko eller en ny kjole, der kan gøre dem i en kort periode glad og rolig. Mange udvikler denne mani og afhængighed, da de har nogle personlige og følelsesmæssige problemer og udfordringer, som de kæmper med.

 

Nogen køber dermed tøj eller lignende for at få kontrol over situationen og have bestemmelsesret. Det er dog også tit at man køber ting, da der dermed sker en dopamin udskillelse, hvilket giver en kortvarig lykkefølelse. Det er her afhængigheden oprinder. Det er ikke tøjet man er afhængig af. Det er dopaminfølelsen man jagter. Køberne med købemani for derfor et kick hver gang de køber. Men denne følelse er som sagt kortvarig. Den fortsætter i kort tid og når den fortærer sig, vil den afhængige både have skuffet dem selv og deres pårørende. Dette forværrer blot den følelsesmæssige situation og en spiral af dårlig samvittighed spreder sig.

 

Hvad kan man gøre?

Det kan være svært selv at vide hvad man kan gøre hvis man selv har købemani.

Der er dog flere muligheder som:

  • Begynd at snakke med nogen om det
  • Opstil regneark og oversigt over sine køb
  • Tag kontakt til en terapeut

 

Hvilken betydning har det for de pårørende?

Lige såvel som det kan være frustrerende for den person med købemani, kan det have stor betydning for deres pårørende også. Det vil være svært for dem at kunne styrer den afhængige, og mange vil føle at de har brug for at overværer personen konstant. Dette kan gøre en utroligt udmattet og tage alt overskuds energi væk. Derudover kan det hvis man er en tæt pårørende, som kæreste eller lignende, have konsekvenser på deres økonomi lige såvel som den afhængige.

[vc_gallery interval=”3″ images=”15839″ img_size=”large”]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here